A

Gora Kadan

Milady A - Thursday, March 17, 2016

Deze eerste ochtend dat ik op de tatami mat wakker werd in onze ryokan was ik eerlijk gezegd ongelooflijk verrast … want ik had zàlig geslapen!

Werkelijk een wonder want toen we de dag voordien aankwamen, was ik toch niet zo in de wolkjes over dat hotel als ik had verwacht.
Na Tokyo vervolgden we onze reisroute naar Hakone, de poort tot de Mount Fuji, weg uit de stad de natuur tegemoet. Voor onze verplaatsingen in Japan werd ons aangeraden - zeker voor de niet Japans-sprekende Europeaan – om te reizen met de Shinkansen, wat staat voor een netwerk van hoge snelheidstreinen doorheen Japan die gerund worden door 4 “Japan Railways Group Companies”.
Deze speedy trein zoeft met een operationele maximum snelheid van 320 km/h door de landschappen van Japan en staat omwille van zijn ‘speedy gonzales’ gehalte ook gekend als de ‘bullet train’.
Testritten met Maglev treinen (magnetic levitation) bereikten een wereldrecord in 2015 met een duizelingwekkende snelheid van 603 km/h.

Lijkt misschien alsof we in een James Bond film zitten maar het is allemaal niet zo spectaculair op die trein als het klinkt. Of misschien is het omdat onze eerste treinrit uit Tokyo vertrok en dus eerst de stad moest zien uit te komen, ook omdat de rit slechts 40 minuten in beslag nam met nog eens twee tussenstops en dus kon deze trein helemaal niet op gang kon komen tot zijn top snelheid die ik graag onder mijn benen had gevoeld!

Een taxi bracht ons naar ons volgend hotel, de “Gora Kadan”, lid van de luxueuze Relais & Chateaux. Moest ik echter de job als A-valuator op mij hebben kunnen nemen om te bepalen welke hotels erkend mogen worden als lid van Relais & Chateaux, dan zou dit hotel mijn toelating toch niet gekregen hebben. Zoveel is zeker!
Ik weet niet of het lag aan het feit dat zo’n Japanse kamer, met matten, schuifdeuren en lage tafels met stoelen zonder poten, mij allesbehalve uitnodigend leek om hierin te ontspannen, laat staan slapen, of omdat het pijpenstelen aan het gieten was als we aankwamen en alles dus van nature druilerig aanvoelde.

Maar nà die eerste nacht voelde ik me als herboren. De zon scheen ook fel tegen een blauwe hemel; een weertje dat ik besteld had voor die dag!
We wilden namelijk die namiddag het National Park in op zoek naar een glimp van de Mount Fuji.

Van bij de aankomst in de ryokan moesten we ons gedragen als echte Japanners. Er lag een yukata (katoenen kimono) klaar voor ons beiden, weliswaar niet in zijde en dus geen exemplaar van 60.000 euro, maar eerder een lelijk ding waarmee we – in mijn ogen – konden doorgaan voor afgedankte Tibetaanse monniken. Ik voelde me zo ontzettend ONvrouwelijk! En dat voor een land waar de schoonheid van de vrouw vroeger zo centraal stond. Maar voor de toeristen is een katoenen lapje stof dus meer dan genoeg om hen als Japans te laten voelen. Voor mij geldt dit principe duidelijk niet.

Elke kamer had een eigen gastvrouw, die helemaal opgekleed was in die mooie Japanse klederdracht waar ik me òòk zoveel beter zou in voelen. Alles wat we nodig hadden, bracht ze ons in de kamer en hielp ons met de do’s en don’t s om twee dagen in de ryokan te overleven.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Schoenen uit zodra je de ryokan binnenkomt. Japanse sloefjes staan voor je klaar. Zowel voor de leefruimte, andere sloefjes als je het toilet betreed en nog eens andere sloefjes als je buiten gaat. Uiteraard àllemaal op maat van de teen-gespleten kous!
Geen blote voeten. Wel altijd sloefjes of ten minste de kousen die we in een kleurtje kregen dat assorti was met de yukata, wat dan voor de typische toerist wellicht mega modieus was.
Voor mij echter … ok, je snapt het al!
Dineren aan tafel in de yukata en zeker niet in je eigen Europese kledij.
Na het avond eten veranderen van yukota, voor ons beide had ze een ander kleurtje met andere obi (sjerp die je rond je middel bindt) onder de arm toen ze met het laatste gerechtje van het kaiseki diner binnenkwam.

Een menu van wel tien gangen met allerlei typische Japanse gerechtjes, maar waar geen sushi in voor komt; dàt is een kaiseki diner.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Heerlijk, dat wel, maar toch niet om elke dag te verorberen. Het smaakpalet dat ik thuis door mijn persoonlijke chef voorgeschoteld krijg, biedt ondanks geen gebruik van pikante wasabi of een scherpsmakende daikon, toch heel wat meer variatie aan mijn smaakpapillen!

Voor de ochtend erna, mochten we kiezen: Japans of westers ontbijt.

Uiteraard westers ontbijt voor mij; ik krijg nauwelijks gerookte zalm door mijn strot op mijn nuchtere maag; laat staan een gans palet aan visjes en soepjes en sausjes en gepekelde groentjes.
Maar Mr Big … die durfde het aan!

Wat hij ervan vond, lees je in een volgende column. Hij schreef er zelf een stukje over ;-)

Voor we de nacht zouden induiken op onze matten die op de grond ver uit elkaar lagen in een piepklein kamertje, zouden we nog even genieten van een deugddoende onsen. Een onsen is een natuurlijke warmwaterbron waarvoor Hakone bekend staat en aan onze kamer hadden wij een klein tuintje met een privé onsen. Dàt was écht fantastisch. Warm, zelfs echt heet, water dat uit een natuurlijke bron vloeit, recht het bad in dat in blauwe steen werd aangelegd. Hoe uniek kan het worden. De buitentemperatuur was slechts 4 à 5 °C maar daar voelden we niets van als we onder water zaten in dat heerlijk dampend water.

Met nog wat restjes jetlag in ons lijf én de sereniteit en ontspanning na de onsen-wellness, had ons tatami matje zelfs wat punten gewonnen op de schaal van aantrekkelijkheid. Hoe een mens zijn mind kan shiften afhankelijk van de omstandigheden!

De afstand tussen de twee matten werd in geen tijd tot nul millimeter gereduceerd eenmaal ik me er eens mee gemoeid had – in Japan moeten we ons lichaamscontact wat onder controle houden maar ‘s nachts toch niet!? – en eigenlijk was dit een slaapervaring die we voor geen geld ter wereld hadden willen missen!

Met de zonnestralen die de ochtend met zich mee bracht, groeide ook ons enthousiasme over de kans die we kregen om de Mount Fuji te zien. Hij laat zich niet geregeld zien en blijft meestal diep verdoken achter een dikke wolk mist en staat dan ook bekend als de meest verlegen berg … !

We gingen op weg naar Togendai waar we een boottocht namen op het Ashinoko meer, waar replica’s van historische boten in westerse stijl naar Hakone-machi en Moto-Hakone varen, twee stops waar je kan uitstappen om de streek te verkennen of iets lekkers te eten. Zàlige boten vond ik dat! Net zoals die van de echte Captain Flint. Ik kijk te veel Netflix, I know ;-)

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Vanuit die boot, én bij helder weer, is het uitzicht op de Mt Fuji adembenemend. Althans zo schrijven ze het in de boekjes ...
Mààr … wij hadden helderblauwe hemel die ochtend en ik was er dus van overtuigd dat hij zich aan ons zou tonen.
En dat deed hij ook.
Niet in volle ornaat, maar zijn rechterflank liet hij stralen in het zonlicht.
Zijn linkerkant liet hij nog bedekt, tussen de wolken en nevel, alsof het nog te vroeg in het voorjaar was om zich al volledig uit te kleden.
De Mt Fuji kan je enkel beklimmen in de maanden juli en augustus en dus is een boottocht en geluk met het weer het énige waar je kan op hopen als je in maart naar Japan trekt.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Die avond nogmaals een kaiseki diner, een uurtje in de onsen en onze speciale herinneringen van de dag overlopen op onze tatami mat.
De matten lagen alvast terug vastgekleefd aan elkaar … !

Follow my blog with BloglovinClose

Send me a quick message!

Send me a personal e-mail!


Captcha Image

Subscribe to my Newsletter and become a privileged member of Milan ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :


x

SUBSCRIBE to my NEWSLETTER and become a privileged member of MILAN ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :