A

Japans ontbijt

Ellay bvba BE627786473 - Friday, March 18, 2016

Je gaat toch niet naar Japan om ’s ochtends een boterhammetje met choco te eten, neen?
Een echt authentiek Japans ontbijt in een echte Ryokan. Traditioneler zal het nooit worden.
Je herhaalt jezelf nog enkele moedgevende mantra’s wanneer het moment nader komt om niet op het laatste moment te bezwijken voor de lonkende overheerlijke westerse pannenkoekjes met suiker, honing of een andere lekkernij.

Neen, je bent in Japan, Japans zal ook je ontbijt zijn.
Ik kan me niet van de overtuiging ontdoen dat onze gastvrouw bij dergelijke branie wel eens stilletjes in zichzelf glimlacht.
En gelijk heeft ze want zodra je ontbijt geserveerd wordt zie je hoe prachtig het wel is en ruik je wat een culinair-culturele bergtop je zal over moeten om dit in je nu reeds weerbarstige lijf te krijgen … en te houden.

En nochtans ik hou wel van hartig bij het ontbijt.
Af en toe eens gerookte zalm, of zelfs een thaïs ommeletje waar je tot diep in de namiddag je lippen met zalfjes moet insmeren om dat hels brandende gevoel te verzachten.
Maar dit is wat anders.

Het zicht is aardig, maar de geur is zo vroeg in de ochtend adembenemend.
Ik had voor gebakken zalm gekozen omdat de alternatieven nog veel scherper leken. Maar de misosoep, de rijst met de netto (gefermenteerde soja bonen), de nori (zeewierbladen) en de japanse pikkels maken het geheel toch wel tot een aardig culinair verzetje.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury travel

Maar wat boven al dat intens geurende en wel smaakvolle geweld mijn nieuwe liefde voor anders enkele dagen tot bedaren zal brengen is de tofu-achtige vervanger van onze heerlijke yoghourt.
Ik ben zo al geen liefhebber van tofu maar ’s morgens vroeg was dat er te veel aan.
In eer en geweten heb ik ervan geproefd zoals we onze kinderen leren, maar heb dan toch maar beslist de rest te laten voor de kok die zeker ook nog wel wat honger zal hebben wanneer hij al dat lekkers straks weer te zien krijgt.
Mijn goedheid kent geen grenzen.
Mijn zin voor "zeer anders" gedurende enkele dagen zeker weer wel.

Blij met de ervaring, en bij andere maaltijden doe ik gek zoveel je maar wil maar morgen neem ik een Westers ontbijt met twee eitjes sunny side up en een stukje brood met confituur.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury travel

By the way, zo’n ontbijt neem je natuurlijk op de grond zittend op stoelen zonder poten aan een tafel die zo’n 35cm laag is. Na mijn smaakgrens-verleggend en bovendien zeer ongemakkelijk ontbijt vroegen we dan aan onze gastvrouw of je dergelijke settings nog in alle Japanse familie aantrof “Neen,” zei ze, “wij zitten op westerse stoelen aan westerse tafels”! Tijdens het buitengaan heb ik de indruk dat ze stilletjes gniffelt bij het zien van onze onderdompeling in de Japanse cultuur.

We hebben een heerlijke tweedaagse achter de rug in onze Ryokan Gora Kadan, en onze gastvrouw was de liefheid zelve. Waarvoor onze grootse dank.
De cultuur van beleefdheid die je hier vindt is een heerlijke verademing en in tegenstelling tot wat ik wel eens gehoord heb is het echt geen gedrag waardoor je na enkele dagen geïrriteerd zou worden.
Voor mij mag ons avontuur zeker nog lang doorgaan, maar dan wel met een boterham met choco bij 't ontbijt ;-)

L

Follow my blog with BloglovinClose

Send me a quick message!

Send me a personal e-mail!


Captcha Image

Subscribe to my Newsletter and become a privileged member of Milan ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :


x

SUBSCRIBE to my NEWSLETTER and become a privileged member of MILAN ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :