A

Miyajima

Milady A - Tuesday, March 22, 2016

Waarom wordt Japan het ‘Land van de Rijzende Zon’ genoemd?

Vooraleer ik de vraag van de dag beantwoord, eerst even onze unieke ervaring van ons bezoek aan Miyajima delen. Dit heiligdomeiland gesymboliseerd door de prominente vermiljoenrode Otorii (grootste poort), die bij eb uit zee oprijst, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is werkelijk een uitzonderlijk stukje Japan dat niemand mag missen. De officiële naam van dit eiland is Itsukushima maar overal ter wereld kent men dit opmerkelijke plekje als Miyajima.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Vanuit Hiroshima namen we een 30-minuten durende treinrit naar het Miyajimaguchi station waar aansluitend de overzetboot ons op tien minuten naar dit prachtige eilandje bracht. Dit kleine eiland biedt heel wat boeddhistische en shintoïstische heiligdommen en heeft zijn ongerepte woud met een gevarieerde flora en fauna, zoals tamme herten, kunnen behouden gezien het kappen van bomen daar verboden is.

Het weer zat hélemaal mee wat nog meer charme gaf aan dit mystiek eilandje waardoor wij heerlijk lang konden genieten van ons uitstapje en alle indrukken van de dag in ons geheugen konden prenten, en op foto konden vastleggen voor het geval we later toch iets zouden vergeten.

Het foto-moment begon al op de overzetboot, waar de alom bekende "drijvende torii" te zien is. Dit is weliswaar één van de meest gefotografeerde plekjes in Japan. Doordat zovele fotografen ons vòòr gingen en hun foto’s op het internet showden, hadden wij het idee dat de torii rood was maar dat is helemaal niet correct, de torii is vermiljoenrood van kleur en daarmee is dus nog maar eens bewezen dat fotografen hun foto’s op de verkeerde manier ‘pimpen’!
Wij zorgen ten minste voor een waarheidsgetrouwe weergave van wat we ‘zien’ op onze reizen! De torii wordt door de Japanners bejubeld als één van de drie mooiste panorama’s en heeft effectief iets mysterieus. Hoe die op het water lijkt te drijven … en toch, bij laagtij weliswaar, te voet bereikbaar is.

We hadden gehoopt het Itsukushimaheiligdom op het eiland bij hoogtij te zien, want gezien dit beroemde heiligdom op palen in een kreek staat, worden de gebouwen magisch weerspiegeld in het omringende water. Vandaag kwam het water echter niet hoog genoeg daarvoor, toch niet tijdens de uren dat wij er rondliepen, maar de plek was daarom niet minder mooi!

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Op de hellingen achter het heiligdom ligt het Momijidanipark (esdoornbladerenvallei). Met de kabelbaan in het park kan je naar de top van de Berg Misen, waar je een schitterend zicht hebt op de Japanse Binnenzee.

In het park ligt ook de Daisho-in tempel, een prachtig complex met boeddhistisch beeldhouwwerk. Deze is een minder druk bezocht deel dan aan de waterkant, wat de ervaring alleen maar aangenamer maakte. Maar dat niet alleen, het was er gewoon wonderbaarlijk mooi. Overal vind je beeldjes, wel honderden boeddha hoofdjes, soms met gebreide mutsjes op hun hoofd, of de Rakan beeldjes die de 500 discipelen van Shaka Nyorai voorstellen. Heel mystieke sfeer, die vredigheid uitstraalt, en waar je achter elk hoekje verbaasd staat van de pracht van deze plek. Een ongelooflijke aanrader!

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Terug in het hotel, vroeg ik aan mijn lieve schat waarom Japan nu eigenlijk het land van de Rijzende Zon wordt genoemd. Ik begreep het namelijk niet, ik had hier nog geen zon zien opgaan en trouwens, de zon komt ook op bij ons in België, dus waarom krijgt Japan die glansrijke titel?

Ik heb het even opgezocht en vond het verhaal te mooi om niet met mijn lezers te delen.

Laat ons beginnen bij het begin. Het woord ‘Japan’ is niet de naam die door de Japanners zelf wordt gebruikt, het is een exoniem. De eigenlijke Japanse namen voor Japan zijn “Nippon” en “Nihon”. Beiden worden hetzelfde geschreven en gerepresenteerd door de tekens 日本.
In Japan wordt “Nippon” gebruikt op bijvoorbeeld geld, of voor sportevents of boeken en is dus meer gericht op ‘officiële doeleinden’. “Nihon” echter wordt gebruikt als de algemene benaming door de Japanners zelf en wordt vaak gebruikt op televisie, in tijdschriften of bij de dagdagelijkse gesprekken tussen de inwoners zelf.

Nippon en Nihon betekenen beide ‘oorsprong van de zon’ en worden vaak door de Westerse cultuur vertaald als ‘Land van de Rijzende Zon’.
Deze naamgeving vindt zijn oorsprong in de tijd van de Chinese Sui Dynastie, en heeft te maken met de ligging van Japan ten opzichte van China.
Japan ligt namelijk ten oosten van China en voordat keizerlijk Japan begon te corresponderen met China, werd het door de Chinezen Yamato en Hi no moto genoemd, wat ‘Bron van Zon’ betekent. Dit kwam doordat de zon vanuit het perspectief van de Chinezen als het ware vanuit Japan kwam. Altijd werd Japan dan ook gezien als de echte bron van de zon. Pas toen de Chinezen naar Japan gingen, hebben ze besloten om Yamato officieel te hernoemen naar Nihon.

Met dit interessante weetje, sluiten we onze geslaagde avond af in ons hotel te Hiroshima en reizen morgen weer verder naar Kyoto waar we die stad vier dagen lang kunnen verkennen.

Er is er ook eentje jarig terwijl we in Kyoto zijn … !

Follow my blog with BloglovinClose

Send me a quick message!

Send me a personal e-mail!


Captcha Image

Subscribe to my Newsletter and become a privileged member of Milan ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :


x

SUBSCRIBE to my NEWSLETTER and become a privileged member of MILAN ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :