A

Milady A & Milord L gekleed in kleurrijke yukata's in Takayama!

Milady A - Saturday, March 19, 2016

Takayama was onze volgende stop!

Een karaktervolle stad die herinneringen aan vervlogen tijden oproept. Oude straatjes, huisjes en cafeetjes met donkere gevels, telkens met de stroken linnen stof, wapperend voor de ingangsdeur, mooi versierd met een tekening of prent van één of ander Japans tafereeltje of met gekalligrafeerde Japanse tekens waar wij dan weer geen snars van begrijpen.
Zo’n verhaal in “beeld” heeft toch af en toe zijn voordelen ;-)

Takayama was lange tijd afgesloten van de rest van Japan door zijn bijna onbereikbare locatie hoog in de bergen, maar net daardoor heeft de bevolking hier een unieke cultuur ontwikkeld.

Van zodra we aankwamen in ons volgend hotel, opnieuw een ryokan, gingen we de stad verkennen. Takayama kan je makkelijk te voet verkennen, het centrum is niet groter dan een paar straten, gevuld met oude koopmanshuizen met donkere beroete balken en vuurbestendige voorraadkamers.
Er zijn acht sakemakerijen in de stad, die allemaal in de shitamachi (het oude stadsgedeelte) te vinden zijn, en die je uiteraard kan bezoeken; met gratis sake als voorproefje op grote aankopen.
Aan ons hadden ze echter geen goeie klant; geef mij maar een glas rosé ipv sake!

Er zijn tientallen lokale winkeltjes te vinden, volgepropt met de raarste (blijkbaar) eetbare dingen waarvan een westerling nachtmerries krijgt: “griezelige” visjes in luchtdichte plastiek verpakking, koekjes en snoepjes in de méést kitcherige vorm, miso pasta’s die eruit zien als een bruin, vies hoopje dat je eerder aan andere dingen doet denken en voor de authentieke Belgen onder de bezoekers zelfs frietjes of wat er hier moet voor doorgaan … Japan en eten is toch iets vreemds; het is niet alleen wat wij westerlingen ervan te zien krijgen in ons eigen landje.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Takayama is tevens bekend voor zijn beroemde festival, dat tweemaal per jaar wordt gehouden. Eenmaal in de lente, bij de zaaitijd, en eenmaal in de herfst, bij de oogst. Dan trekken elf praalwagens door de stad, begeleid door mensen in traditionele kostuums. Tussen de festivals door worden vier van de wagens getoond in het Takayama Praalwagenmuseum samen met foto’s van de resterende wagens. Het Floats Museum is elke dag te bezoeken en ligt eveneens op wandelafstand in de oude stad.

Over de ryokan waar we twee nachten verbleven, valt ditmaal niet veel anders te vertellen dan hetgeen we meemaakten tijdens onze eerste Japanse ervaring.
Er lag echter wel een kaartje in de kamer die mijn aandacht trok!
Je kon gratis een yukata huren, de enige voorwaarde was dat je een foto neemt en die op Facebook of Instagram post.
Jààà, dàt kan het probleem niet zijn! ;-)

Dus ik op stap naar de overkant van het hotel, de plek waar de gemeenschappelijke onsen van het hotel gevestigd is, en waar aan de éne kant alleen vrouwen en aan de andere kant alleen mannen binnen mogen.
Geen onsen ervaring mogelijk met ons tweetjes? Geen onsen tout court dan!
Mr Big moest dus even op mij wachten tot ik de kleurrijke yukata gekozen had, zowel voor mij als voor hem; maar mijn trouwe lezers weten dat ik al eens zijn kledij heb gekozen voor een veel belangrijkere aangelegenheid zonder zijn weten, dus ook dàt kan geen probleem zijn.

Het is echter niet zo dat ik mocht verwachten om mooie, zijden exemplaren te vinden, maar de yukata’s waren toch al veel kleurrijker en aantrekkelijker dan degene die we in de Gora Kadan moesten aantrekken.

Noch Mr Big, noch ik, hadden ooit gedacht dit ooit uit eigen wil aan te trekken, maar we hebben ons echt wel geamuseerd! De gastvrouw hielp ons in de kleurrijke plaatjes en zorgde voor de perfecte strik op mijn rug.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

De tweede avond mochten we dat nog eens overdoen, maar dan met een ànder kleurtje.
De foto’s liegen er niet om … Milady A & Milord L zien er helemaal Japans uit! ;-)

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Op 50 minuutjes van Takayama ligt Shirakawago, dat gekend is voor zijn bijzondere architectuur, de gassho-zukuri boerderijen met de steile, rietgedekte daken in de vorm van “gassho” wat biddende handen betekent.
Er lag nog heel wat sneeuw en dat lijkt normaal te zijn voor deze tijd van het jaar; van december tot maart ligt dit gebied onder een dik pak sneeuw en was dit van oudsher een streek waar verslagenen en vervolgden heen vluchtten. Tot de jaren 70 van de twintigste eeuw produceerden veel families hier zijde; de rupsen werden gekweekt in de gassho-zukuri rietgedekte huizen. Van de oorspronkelijke 1800 gassho-huizen zijn er nog 150 over, waarvan drie nederzettingen op de Werelderfgoedlijst staan.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Het was een zalige plek om enkele uurtjes te vertoeven, te meer omdat het plots lente werd. Tweeëntwintig graden met een achtergrond van spierwit besneeuwde bergtoppen … that’s how we like it!!

Op naar meer … !

Follow my blog with BloglovinClose

Send me a quick message!

Send me a personal e-mail!


Captcha Image

Subscribe to my Newsletter and become a privileged member of Milan ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :


x

SUBSCRIBE to my NEWSLETTER and become a privileged member of MILAN ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :