A

Van Kanazawa naar Hiroshima!

Milady A - Sunday, March 20, 2016

De ochtend dat we Takayama verlieten om richting Kanazawa te sporen, stroomden de bolle regenwolken helemaal leeg over het Japanse land waar de Shinkansen ons die dag zou leiden.

Kanazawa was in de 17e eeuw één van de meest welvarende steden van Japan met een groot aanbod aan cultuur en kunst. Toen we echter in onze hotel kamer aangekomen waren en vanuit de wolkenkrabber uitkeken over de ganse stad, leek het alsof Kanazawa niet veel te bieden had, uitgenomen tegen elkaar gebouwde huisjes, in blokjes en hokjes opgezet alsof de aannemers de ‘motherboard’ van hun computer in gedachten hadden tijdens de bouwfase.

Die set-up van huizen is trouwens overal te zien in Japan, waardoor het lijkt alsof Japan véél dichter bevolkt is dan ons Belgenland. Ik heb het dus even opgezocht! Maar niets blijkt minder waar. Japan is gewoon tien keer groter dan België!
De oppervlakte van België bedraagt 30.528 km2 en die van Japan 377.835 km2 terwijl de bevolkingsdichtheid in België op 370,9/km2 komt en die van Japan strandt op 335,8/km2!

Zegt Mr Big: “Dàt van die bevolkingsdichtheid, dat is een drama, je zou maar eens de 0,9e persoon zijn!”
Man man man … !

We namen een lunch van koffiekoeken bij een Franse bakker, waar weldegelijk àlles uitgelegd stond in het Japans maar geen woord Frans - of toch ten minste een woord Engels?? - te vinden was. We hadden het even nodig om een heerlijk geurende koffiekoek te proeven in plaats van rijst of rauwe vis of miso soep of allerlei vreemde dingen die we zelfs niet willen uitproberen.
Gezien de regen toch met bakken uit de hemel viel, namen we daarna op ons duizendste gemak een namiddag-douche, na een lange treinrit is dat toegestaan. ;-)

We zouden echter maar één nacht in Kanazawa verblijven wat betekende dat als we toch iets van de stad wilden te zien krijgen, we nu moesten opschieten.
De regen dretste nog altijd met liters naar beneden, maar de zin om te ontdekken of de Kenroku-en tuin effectief zo speciaal was als de boekjes beschreven, was gelukkig groter!

De Kenroku-en is een van de drie grote tuinen van Japan en betekent “tuin met 6 kenmerken” wat een vereiste is bij ‘Chinese’ tuinen: ruimte, beslotenheid, zweem van oudheid, genialiteit, stromend water en uitzicht.

Het was al 17h30 wanneer we daar uiteindelijk aankwamen en de tuin zou op dat moment sluiten. Daarvoor hadden wij dan een sightseeing bus genomen voor één dag!? We glipten nog even langs de bewakers door en konden gelukkig nog enkele mooie beelden in ons geheugen opslaan alsook op onze Nikon-sensor.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Met spijt moesten wij dat mooie park veel te vroeg verlaten, want het is écht zo mooi en idyllisch als de boekjes beschrijven.
Naast de Kenroku-en tuin ligt het kasteelpark met het kasteel Kanazawa, een van de grootste in het feodale Japan dat in 1881 bijna geheel door een brand werd verwoest. Een deel van het kasteel is herbouwd, maar jammer genoeg sloot ook dit op hetzelfde tijdstip en konden wij dus enkel de façade fotograferen, maar de avondschemering, de Japanse lantaarns en de zwerm kraaien die rond de toppen van het kasteel huisden, maakten het moment meer dan mysterieus én waardevol.

Voor de reizigers die Kanazawa met veel meer tijd bezoeken, is een stop in het Higashi Chaya District een must, gezien het één van de mooist bewaarde delen is van Kanazawa. De sfeervolle wijk heeft ouderwetse straatlantaarns en vensters met jaloezieën, waarachter elegante restaurants en kunstnijverheidswinkels schuilgaan. Althans, dat is wat ik ervan gelezen had maar dus jammer genoeg niet met eigen ogen heb kunnen bezichtigen.

De ochtend nadien sloegen we ons Westers ontbijt in sneltempo achterover en namen we de Shinkansen richting Hiroshima, waar we ook enkel die namiddag hadden om de belangrijkste bezienswaardigheden van die stad te ontdekken, omdat we de dag erna Miyajima zouden bezoeken en daarvoor de volledige dag wilden uittrekken.

Hiroshima behoeft helaas geen introductie en hoewel het heel wat bezoekers inspireert tot sombere gevoelens, is een bezoek aan het Vredespark een evidentie als je in de stad komt waar zoveel mensen in een moment van apocalyptische verwoesting in de zomer van 1945 werden weggevaagd.

De A-Bomkoepel biedt een grimmige herinnering aan de verwoestende krachten die op de stad werden losgelaten. De verdraaide steunbalken, gapende gaten en hopen puin zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed van Unesco.

Bij de noordingang staat de Vredesklok die je kan luiden.
De Gedachtenisheuvel bevat as van tienduizenden mensen die hier werden gecremeerd.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

In het park is ook het Kindervredesmonument te vinden dat een meisje met uitgestrekte handen uitbeeldt. Een kraanvogel, het Japanse symbool van een lang leven en geluk, vliegt boven haar. Het werk verwijst naar het verhaal van een jong slachtoffertje van de bom dat geloofde dat ze zou genezen als ze 1000 kraanvogels van papier had gemaakt. Het meisje overleefde het jammer genoeg niet. Maar het verhaal is bekend in heel Japan en het gedenkteken is altijd bezaaid met nieuwe papieren kraanvogels die kinderen opsturen.

Aan de andere kant van het park brandt de Vredesvlam die pas zal worden gedoofd als alle nucleaire wapens van de aarde zijn verdwenen. Ernaast staat de Cenotaaf, een ontwerp van Kenzo Tange voor de slachtoffers van de bom. Hij bevat de namen van alle slachtoffers en de inscriptie: ‘Rust in vrede. We zullen deze fout nooit meer maken.’

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Het kasteel Hiroshima werd eveneens vernietigd door de bom. Er werd een exacte reconstructive gebouwd in 1958.

Noch Mr Big, noch ikzelf hadden veel zin in het nemen van foto’s van deze ingetogen monumenten. Het is een plaats om even stil bij te worden, wat ook gebeurde.

De lente was in het land die dag en dus genoten wij nà ons bezoek aan het Vredespark van de fonteinen en groene plekjes in de buurt en hebben dààr hoofdzakelijk onze foto’s van de dag genomen.

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

More on photography.milady-a.com
Luxury Places - Luxury Travel

Die avond hadden we beide zo ontzettend veel zin in Europees eten.
De dag voordien, in Kanazawa, waren we namelijk nog eens naar een écht Japans restaurant geweest maar Milady A kreeg het moeilijk.
Het was alsof mijn smaakpapillen het even gehad hadden met de geuren en smaken van de Japanse keuken, want het merendeel van mijn Kaiseki diner ging terug de keuken in, alleen Mr Big zet door!
We hebben in Hiroshima gretig gebruik gemaakt van het feit dat we in de Sheraton verbleven, waar uiteraard àltijd een internationaal buffet te krijgen is. En zo geschiedde … het bleek trouwens overheerlijk te zijn … !

Follow my blog with BloglovinClose

Send me a quick message!

Send me a personal e-mail!


Captcha Image

Subscribe to my Newsletter and become a privileged member of Milan ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :


x

SUBSCRIBE to my NEWSLETTER and become a privileged member of MILAN ( Milady A Network) :

Subscribe to: Milan Member

CONNECT with ME on my social media :